Sök

Frågor och svar – FAQ

Vanliga frågor och svar för en tryggare omsorg

Välkommen till AdeoCare Hemtjänsts FAQ-sida! Här hittar du svar på de vanligaste frågorna om vår professionella och omsorgsfulla hemtjänst. Lär dig mer om kostnader, tjänster, ansökningsprocessen och mycket mer. Vi strävar efter att ge dig den information du behöver för att ta välgrundade beslut om din vård och omsorg.

Vi gillar att du ringer!

Inga frågor är dumma eller för kluriga för oss att svara på. Ring oss gärna, vi älskar att svara på frågor!

Vanliga frågor och svar

Kostnaden för hemtjänst är densamma oavsett om du väljer kommunal eller privat hemtjänst.


Det är din kommun som beslutar om avgiften. Din kostnad beror på vilken typ av stöd du får och hur stora insatserna är. Avgiften baseras också på din inkomst, eventuella bidrag och din boendekostnad. I Sverige har vi dock ett högkostnadsskydd, en så kallad maxavgift. För 2023 är maxavgiften 2 359 kr per månad.

Att bo hemma med kognitiv svikt kan alltid vara en utmaning. Men med rätt hjälp av hemtjänst och hemsjukvård går det att skapa förutsättningar för dig att leva ett tryggt och glädjerikt liv hemma.

Vi på AdeoCare har specialutbildad personal för att säkerställa rätt kompetens så att vi kan hjälpa dig med minnesproblematik och demenssjukdom på allra bästa sätt.

På AdeoCare förvarar vi samtliga kundnycklar i smarta och säkra nyckelskåp. Varje medarbetare har en unik nyckelbricka eller kod för att komma in i skåpet. På så sätt kan vi hela tiden följa vem som har vilken nyckel och när.

Målet med vår hemtjänst är att du alltid ska ha så få olika medarbetare hos dig som möjligt, så att du kan känna trygghet och gemenskap. Din primära personal ska alltid vara din omsorgskontakt. Vi kan även behöva inskola en eller fler medarbetare hos dig beroende på hur omfattande omvårdnadsbehov du har och/eller ifall din ordinarie omsorgskontakt skulle vara ledig eller sjuk.

På AdeoCare har vi ett system där vi enkelt följer personalkontinuitet på varje enhet och hos varje kund. Detta är ett nyckeltal som vi följer upp veckovis.  

I Stockholm Stad har vi egen personal dygnet runt som åker hem till dig ifall du larmat med ditt trygghetslarm.

I Norrköping, Ekerö och Sigtuna har kommunerna en egen larmpatrull som åker ut på larm dygnet runt.

I Lidingö stad har vi på AdeoCare egen personal som åker ut på larm dag och kväll. På natten är det Lidingö stads egen nattpatrull som har ansvaret på trygghetslarmen.

Våra medarbetare hjälper dig med den matlagning som du behöver eller vill ha. Du kan få denna insats beviljad i ditt biståndsbeslut och/eller beställa extra tid för matlagning direkt av oss.

Vi kan även hjälpa dig beställa och tillreda matlådor som i bland är upphandlade av kommunen eller som du kan beställa direkt från en lokal aktör.  

AdeoCare är idag verksamma i fem kommuner: Norrköping, Sigtuna, Lidingö, Ekerö och Sthlm Stad. I samtliga kommuner har vi ett lokalt kontor. I Stockholm Stad har vi flera kontor (Östermalm, Kungsholmen, Bromma Hässelby).

Det snabbaste sättet att komma i kontakt med oss är att ringa till den lokala enheten som finns närmast dig. Där kan du få svar på många av dina frågor och om du gillar oss kontaktar du din biståndshandläggare och meddelar att du vill välja AdeoCare som hemtjänst. 

Om du har en hemtjänst idag men vill byta till oss kontaktar du din biståndshandläggare och meddelar att du vill byta till AdeoCare.

Så fort vi fått beställningen från biståndshandläggaren om ditt uppdrag tar vi kontakt med dig och bokar in ett hembesök.

Hela denna process kan gå väldigt fort, så det är inte säkert att du behöver vänta länge på att byta.

Ja, absolut! Vi hjälper dig gärna att beställa matlådor som vi eller leverantören levererar.

Ja, vi är väldigt måna om att skapa glädje för våra kunder och försöker därför ge utrymme för många fina aktiviteter. Exempel på detta kan vara gemensamma luncher, kulturella utflykter, gemensamma fikaträffar och utflykter till närliggande naturområden.

På AdeoCare ser vi inget som omöjligt och tar emot önskemål och ser till att planera efter bästa förmåga.

Ja, anhöriga är en viktig pusselbit för att vi ska kunna ge en så bra äldreomsorg som möjligt. Beroende på behov erbjuder vi enskilda samtal eller utbildning i grupp. Vi har också löpande kontakt med anhöriga för att stötta och förbättra våra tjänster.

Vi hjälper gärna dig med att handla mat i närliggande butik. Vi kan båda handla åt dig eller med dig. Vi kan även testa att handla gemensamt på internet där vi klickar oss fram via vår medtagna läsplatta.

Beroende på vad du behöver kan vi besöka dig från en gång i veckan till flera gånger per dygn. Det är upp till dig och det biståndsbeslut som du kommer överens om med din biståndshandläggare på kommunen. Det går även att beställa privata insatser och tilläggstjänster av oss ifall biståndsbeslutet inte uppnår dina förväntningar.

  1. Kontakta din kommun och be om att få prata med en biståndshandläggare inom äldreomsorg.
  2. För biståndshandläggaren beskriver du ditt behov och en utredning startas. När du fått ditt biståndsbeslut kan du välja mellan de utförare som finns godkända i din kommunen (privata och kommunala).
  3. När du gjort ditt val tar din utförare kontakt med dig. Om du valt AdeoCare bokar vi in ett hembesök där vi går igenom hur du vill ha din hjälp.
  4. Du tilldelas en omsorgskontakt i personalgruppen. Den personen har huvudansvaret för din hjälp och är den som oftast kommer att besöka dig. Därefter påbörjar vi vår hemtjänst hos dig.

Alla personer i en kommun som är 65 år eller äldre har rätt till biståndsbeslutad hemtjänst per automatik.

Är du under 65 år men behöver få hjälp i hemmet är detta även möjligt. Du behöver börja med att kontakta din kommuns biståndshandläggare.

Hos AdeoCare är majoriteten av våra medarbetare utbildade undersköterskor. Vi har också duktiga vårdbiträden i verksamheten.

Ja, du har alltid rätt att avboka enskilda besök som är planerade eller göra förändringar i schemat. I de flesta kommuner är du inte ersättningsskyldig för sent avbokade besök. Vi kan hjälpa dig att kolla upp vad som gäller för just dig.

AdeoCare är upphandlad avtalspart med din hemkommun. Det är din kommun som subventionerar dina hemtjänstinsatser och därmed fakturerar dig för utförda insatser.

Vi rapporterar in våra utförda insatser till kommunen och får fram ett faktureringsunderlag som vi sedan fakturerar kommunen.

Det snabbaste sättet att föra fram dina synpunkter eller klagomål är att ta direktkontakt med din omsorgskontakt eller enhetschef. I din kundpärm hemma hos dig finns även en synpunkts- och klagomålsblankett som du kan fylla i och be personalen ta med till sin chef. 

Kända ansikten – trygg vardag

All vår personal arbetar i små, engagerade grupper så att du inte ska behöva träffa nya ansikten hela tiden. Våra medarbetare är ansvarstagande och initiativrika, och de har god erfarenhet från omsorgsarbete. Alla våra nyanställda får en professionell introduktionsutbildning, och tack vare vår specialutbildning kan vi bemöta och stötta personer med demenssjukdom.

Adeocare Lidingö

Höga ambitioner – höga betyg

Vi är stolta över att våra kunder är branschens mest nöjda och att vi årligen uppnår höga resultat i Socialstyrelsens brukarundersökning. AdeoCare är en rakt igenom trygg och glädjande hemtjänst. Av oss får du en hjälpande hand med allt i det dagliga praktiska, från städning till personlig omvårdnad.

Adeocare

AdeoCare - Här finns vi!

Adeocare - den mest glädjande hemtjänsten

Norrmalm

AdeoCare hemtjänst Norrmalm har en unik kompetens och en hög andel utbildade Undersköterskor. Vi älskar

Läs mer »

Bromma

Här i Bromma bromsas det inte i onödan! På AdeoCare hemtjänst Bromma i vår vackra

Läs mer »
Adeocare på cykel

Östermalm

Har du höga förväntningar på hemtjänsten? Bra! På AdeoCare hemtjänst Östermalm arbetar vi i flera

Läs mer »
Adeocare - den mest glädjande hemtjänsten

Kungsholmen

AdeoCare hemtjänst Kungsholmen har en unik kompetens. Här på den förr i tiden lantliga ”västermalmen”

Läs mer »
Adeocare - den mest glädjande hemtjänsten

Lidingö

Livet på Lidingö, med sitt rika kulturliv och livliga hav, är vår inspirationskälla till vårt

Läs mer »